100 jaar Herman Cornelis, 50 jaar Kunstkamer

tentoonstelling 50 jaar Kamer en herdenking 100 jaar Herman Cornelis

vernissage/officiële opening: 28 oktober 2016 om 20.00u

Expo open : zaterdag en zondag  29-30 oktober en 5-6 november 2016. (11.00u-17.00u)

Aquarel – Fotografie – Pastel - Schilderijen – Sculpturen

De “Kamer voor Plastische Kunsten der Voorkempen”,  kortweg Kunstkamer,  exposeert in het Kasteel van Schoten

De Kamer voor Plastische Kunsten der Voorkempen te Schoten kortweg "De Kunstkamer" werd opgericht op 21 mei 1966 door de Schotense beeldhouwer Herman Cornelis (+). Hij was de eerste voorzitter en werd later onze erevoorzitter. De oorspronkelijke ploeg telde zeven kunstenaars, waaronder Gaby Landuyt en Rik Bettens.

De oorspronkelijke doelstelling van De Kunstkamer is gedurende al die jaren niet gewijzigd: het samenbrengen van kunstenaars uit Schoten en Voorkempen om kunst en cultuur te verspreiden in alle lagen van onze bevolking.

De vereniging wil de beeldende kunstenaars de mogelijkheid geven hun werken aan het publiek voor te stellen door de organisatie van een jaarlijkse tentoonstellingen in onze gemeente. Bij die gelegenheid worden ook gastkunstenaars uitgenodigd.


Regelmatig worden binnen de vereniging museabezoeken, studiereizen en voordrachten georganiseerd.
Onze vereniging is pluralistisch.

Leden van De Kunstkamer onder het voorzitterschap van Theo Franssen:

Roland Coene, secretaris Hugo Derbaix , Leo Dillis, voorzitter Theo Franssen, Jan Gielen, Myriam Haelterman, Tjen Heyligen, Gaby Peeters, penningmeester Addi Ryckaert, Lieve Sysmans, Marc Van Gemeren, verantwoordelijke P.R./website Kristel Van Rumste en Ria Vanwalleghem.

Een impressie van de kunst van onze leden:

Roland Coene’s bronzen beelden zijn niet echt groot, maar eerder slankere figuren. Hugo Derbaix’s gevoelige aquareltechnieken en zachte kleurimpressies brengen een symbiose tussen mistige landschappen en reisherinneringen subtiel over. Leo Dillis toont ons tijdloze, zeer realistische schilderijen met een hoogwaardig gehalte aan techniek.  Ze doen ons nostalgisch herinneren aan de onvergetelijke kunst van vroeger. De schilderijen/tekeningen  van Theo Franssen zijn verdeeld over thema’s, zowel landschap als figuratie, waarin kleur en ritme een belangrijk deel uitmaken. Jan Gielen verwelkomt u met zijn figuratieve schilderijen. De werken van Myriam Haelterman zijn een boeiende wisselwerking tussen haar eigen snelschets/schilderij en een digitaal of analoog werk. Tjen Heyligen is sterk in het onderhuids overbrengen van figuratie van vreemde, bijna hallucinant aandoende vormen. Dit vinden we zowel terug in zijn sculpturen als zijn potloodtekeningen. Gaby Peeters is heel geboeid door de menselijke lichaamstaal en de veelzijdigheid van de natuur In de sculpturen van Addi Ryckaert vinden we regelmatig een architecturaal of element uit een vreemde cultuur terug. Glas en kristal wisselen elkaar af. Lieve Sysmans tracht via verf, potlood of krijt een persoonlijke vorm te geven aan de indrukken en elementen die haar omgeven of passeren. In de abstracte sculpturen van Marc Van Gemeren vinden we verschillende materialen als hout en metaal terug. Strakke vormgeving en soberheid kenmerken het industrieel getint fotografie werk van Kristel Van Rumste. En Ria Vanwalleghem durft werken vanuit haar intuïtie. Zij laat zich meeslepen door gedachten : deze vloeien uit waarnemingen voort.

Van Harte welkom.

Kamer voor Plastische Kunsten.

www.kunstkamer.exto.be

info:
kristelvanrumste@skynet.be + 32 476 875 850 www.kunstkamer.exto.be

 

foto : Officiële ontvangst in het gemeentehuis te Schoten, 50 jaar bestaan Kunstkamer, Kamer voor Plastische Kunsten in Gazet van Antwerpen (editie Noord) op 14/05/2016 – Jan Auman